Corto Maltese

Under mer än 20 års tid skrev och tecknade Hugo Pratt om äventyraren, drömmaren och sjökaptenen Corto Maltese. Corto Maltese är alltid på resande fot, ofta på flykt undan någon omöjlig kärlekshistoria. Med sig har han sin favoritbok, Thomas Mores Utopia, en bok han aldrig har läst klart. Corto Maltese citerar gärna dikter av Rimbaud och Coleridge, han vet hur man spår i kort och han kan döda vid behov. Han är kort och gott en klassisk romantisk antihjälte.

Corto Malteses resor och äventyr utspelar sig under nittonhundratalets två första decennier och i bakgrunden finns revolter i latinamerikanska bananrepubliker, den nationalistiska konflikten på Irland, första världskriget, imperialismen i Afrika, första världskriget och inbördeskriget i Ryssland. Berättelserna är fyllda av poesi, magi och exotiska platser. Ibland får Corto Maltese vara huvudrollsinnehavare och ibland får han nöja sig med en biroll. De ständigt skiftande miljöerna är troligen inspirerade av Hugo Pratts eget liv och uppväxt. Han föddes 1927 och växte upp i Venedig. Som tioåring flyttade han under några år till Abessinien, nuvarande Etiopien, där hans far stred med Mussolinis trupper. I slutet av 40-talet flyttade han till Buenos Aires där han började arbeta som serietecknare. Under de tio år som han arbetade i Argentina reste han runt mycket i Sydamerika. Efter det flyttade han tillbaka till Europa och levde i England, Italien, Frankrike och i Schweiz, där han avled 1995. Var han än levde så reste han ofta och ritade av miljöer för att sedan använda dem i sitt arbete. Det ger liv och närvaro till varje berättelse. Han har varit där. Corto Maltese, född på Malta och son till en brittisk sjöman och en romsk häxa och prostituerad från Andalusien, stannar ofta till i Venedig där tiden verkar stå stilla. Men sällan en för en längre tid. Corto är alltid på väg någonstans, precis som Hugo var.

"Pratt tar sin - och vår egen - nostalgi för litteraturen och använder den för att berätta en historia, för att skapa ett äventyr."
Umberto Eco

Hugo Pratt utvecklade en väldigt personlig stil både i sättet att berätta och i sitt sätt att illustrera. Han har nämnt Milton Caniff och Will Eisner som tidiga inspirationskällor. Det är lätt att hitta vissa likheter mellan både Caniffs Steve Canyon, Eisners Spirit och Pratts Corto Maltese. Corto har lite av båda de andra hjältarna i sig. Grafiskt har nog Caniff inspirerat mer än Eisner. Men Eisners sätt att berätta, att ibland låta Spirit träda tillbaka och få en biroll och att ge karaktärerna mänskliga brister, är något som tydligt inspirerat Pratt. Det Eco kallar för "nostalgi för litteraturen" syftar troligen på de författare som Pratt oftast nämnt som förebilder: Jack London, James Fenimore Cooper, Herman Melville, Robert Louis Stevenson och Joseph Conrad. De flesta av dem är klassiska äventyrsförfattare som generationer av barn och ungdomar har växt upp med. Frågan är om det är en slump att alla dessa författare, precis som Pratt själv, gjort många och långa resor.

Det finns något drömlikt över Hugo Pratts berättelser om Corto Maltese. Verklighet blandas med fantasi. Ibland figurerar verkliga historiska personer i äventyren, som Manfred von Richthofen och Roman von Ungern-Sternberg. Andra karaktärer kan vara inspirerade av historiska personer eller av kända skådespelare. I några äventyr dyker rent mytologiska personer upp som Merlin och Morgan le Fay.

Det finns nostalgi som är bakåtsträvande och kvävande. Ett bittert "det var bättre förr!" Men Hugo Pratts nostalgi är kreativ. I sina berättelser om Corto Maltese skapar han sin egen värld där drömmar och verklighet vävs samman. En värld där vi fritt kan resa vart vi vill på vårt lilla fartyg, se alla de platser och möta alla de fantastiska människor vi önskat att få möta.




Album på svenska:
1978 – Corto Maltese: De vackra drömmarnas lagun, Carlsen/if
1981 – Corto Malteses äventyr 1: Konsert för harpa och nitroglycerin, Carlsen/if
1981 – Corto Malteses äventyr 2: Krigsrosor och vinterdrömmar, Carlsen/if
1985 – Balladen om det salta havet, Medusa
1987 – Corto Maltese i Sibirien, Medusa
1992 – Corto Maltese: Äventyr i Karibien, Carlsen/if
2011 – Corto Maltese i Etiopien, Kolik förlag



Extramaterial:







Kommentarer

Populära inlägg