Två bilder

De här två bilderna har fastnat i mitt huvud. Det finns en närvaro i dem. I motsats till många andra bilder från 1800-talet och det tidiga 1900-talet så är inte mannen som fotograferas stel och obekväm. Han stirrar inte in i kameran. Bilderna är tagna 1865, samma år som Lincoln mördades, och mannen är Lewis Thornton Powell. Han är 21 år gammal och sitter med handfängsel ombord på USS Saugus. Väggen bakom honom ser ut som en stålplåt och fartyget är ett krigsfartyg av samma modell som USS Monitor, båten som den svenske uppfinnaren John Ericsson designade åt Nordstaterna. Lewis vet troligen att han snart kommer att dö. Han är en av konspiratörerna bakom mordet på Lincoln. På den första bilden tittar han irriterat åt sidan, som om någon stör honom. På den andra tittar han förbi fotografen Alexander Gardner. Ignorerar honom.

Lewis är yngst av åtta syskon, son till en präst. Han växte upp i Alabama, men när han var 15 flyttade familjen till Florida. En månad efter att det amerikanska inbördeskriget startar, den 12 april 1861, anmäler han sig som frivillig i de amerikanska konfedererade staternas armé. Då är han 17 år gammal. Han strider som infanterist i Gettysburg, under tre dagars strider stupar 8 000 män och 27 000 såras. Lewis är en av dem som såras och tillfångatas. Han flyr från fängelset där han vårdas och återvänder söderut, till Virginia. Efter en period som kavallerist värvas han av de konfedererade staternas underrättelsetjänst och skickas norrut, till Baltimore. Det är där han träffar de andra konspiratörerna för första gången.

Den 13 april 1865 träffas de i Lewis rum på Kirkwood Hotel. Lewis uppgift är att mörda utrikesministern William H. Seward. John Wilkes Booth lyckas med sin uppgift att mörda Lincoln, men Lewis blir nervös och dricker sig berusad. Han smyger in i Sewards sovrum och knivhugger honom. Men Seward överlever. Efter dådet lyckas Lewis hålla sig gömd i tre dagar innan han grips.

Den 9 maj 1865 ger de konfedererade staterna upp. Minst 620 000 soldater har stupat under det 4 år långa inbördeskriget. Den 7 juli hängs Lewis tillsammans med de andra konspiratörerna i Fort McNair, Washington, D.C.

Kommentarer

Populära inlägg