Evil Genius

Den moderna kriminallitteraturen har sina rötter i 1840-talet. Det är då formeln ”smart detektiv löser brutala mord” etableras. Brottslingarnas mål och bakgrund varierade redan från start. De kunde vara gangsters, giriga släktingar, listiga rånare, brutala seriemördare eller, som i Edgar Allan Poes Morden på Rue Morge, en orangutang.

Mellan 1841 och 1850 skrev Edgar Allan Poe tre böcker om amatördetektiven C. Auguste Dupin. Poe kallade aldrig Dupin för detektiv. Istället använde sig Dupin av ratiocination, en form av logiskt tänkande, när han löste sina fall. Litteraturens första detektiv, Gregory Temple, polisöverintendent på Scotland Yard, dyker upp i Paul Févals bok Jean Diable från 1862.

Paul Féval var också en av de första att skriva om lömska konspirationer, kontrollerade av mystiska sällskap, ondskefulla genier och hämnare. Redan 1843 skrev han om ett hemligt kriminellt nätverk som han kallade för Nattens Herrar i Les Mystères de Londres. Boken handlar om en ung irländare, Fergus O’Brean, som får sin familj mördad av britterna och sedan deporteras till Australien. Han flyr och svär att hämnas. Tjugo år senare återvänder han till England maskerad till en portugisisk adelsman, Marquis de Rio Santo. Som ledare för Nattens Herrar börjar han mörda de som låg bakom familjens död. Fergus O’Brean aka Marquis de Rio Santo konspirerar även för att störta England in i kaos som ett sätt att befria Irland från brittisk överhöghet.

Mellan 1843 och 1875 skev Paul Féval elva böcker som tillsammans bildar serien Les Habits Noir, De Svarta Rockarna. Där lät han Nattens Herrar utvecklas till De Svarta Rockarna, ett internationellt kriminellt nätverk lett av den mystiske Överste Bozzo-Corona.

”Bara två ting kommer att bestå: Gud, som är God, och Jag, som är Ond.”
Överste Bozzo-Corona i Maman Leo från 1869


Framgången med Jean Diable, där Gregory Temple jagar det kriminella geniet Jean Diable, ledde till att Paul Féval startade en tidning med samma namn. Redaktör på tidningen var Émile Gaboriau som 1866 skapade förebilden till Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes, den unge poliskommissarien Monsieur Lecoq.

Det är i böckerna om Sherlock Holmes som vi möter det kriminella geniet Professor Moriarty, brottets Napoleon. Moriarty kom från en fin familj och var under en period professor i matematik. Efter det att hans mörka sidor blev uppenbara för universitetets ledning tvingades han att avgå. I London skapade Professor Moriarty ett stort kriminellt nätverk. I utbyte mot en andel av de kriminellas vinster erbjöd han dem beskydd. Det gav honom även möjlighet att kontrollera och manipulera dem för sina egna syften.

Första gången Sherlock Holmes möter Professor Moriarty är i The Final Problem från 1893. Holmes har följt Moriarty och hans mäns spår i flera månader. Till sist har han börjat förstå vilket inflytande Moriarty har över brottsligheten i England. Det leder till flera försök från Moriartys sida att mörda Holmes. Boken slutar med en kamp dem emellan vid Reichenbachfallen i Schweiz.

Med tiden har professor Moriarty blivit en av världens mest kända skurkar. Han syns fortfarande på film och på TV. Ett annat ondskefullt geni som haft en framgångsrik filmkarriär är psykopaten och seriemördaren Fantômas. Han skapades 1911 av fransmännen Marcel Allain och Pierre Souvestre. Fantômas var ett kriminellt geni utan några som helst skrupler. Han var en mästare på att maskera sig och han använde en mängd olika fantastiska metoder för att nå sina mål.

Via filmen gjorde Fritz Lang ett annat ondskefullt geni känt över hela världen. 1922 släppte han Dr. Mabuse, der Spieler baserad på Norbert Jacques bok med samma namn. Precis som professor Moriarty föredrar Dr Mabuse att verka i det fördolda. Med hjälp av hypnos tar han kontroll över människor och utnyttjar dem för sina egna mörka syften. Dr. Mabuse, der Spieler följdes av ytterligare två filmer, båda regisserade av Fritz Lang. Den mest kända av dem är Das Testament des Dr. Mabuse (Dr Mabuses Testamente). Från sin cell på ett mentalsjukhus har Dr Mabuse tagit kontroll över sin läkare, professor Baums, medvetande. På så sätt har han lyckats etablera ett kriminellt nätverk med syfte att starta ett Förbrytarnas Imperium.

”Förbrytarnas Imperium.
Det innersta av mänsklighetens själ måste skakas om av ofattbara och tillsynes meningslösa brott. Brott som inte gynnar någon, brott vars enda mål är att skapa rädsla och skräck. Brottens slutgiltiga mål är att skapa ett Förbrytarnas Imperium. En stat präglad av total osäkerhet och anarki, grundad på idén om en värld dömd till undergång. När mänskligheten har underkuvats av terror, när den drivits till vansinne av rädsla och skräck och när kaos blivit den styrande lagen, då är tiden inne för Förbrytarnas Imperium.”
Dr Mabuses anteckningar XVII. 15 februari – 31 mars (Das Testament des Dr. Mabuse)


Dr Mabuses Testamente, precis som Paul Févals Les Mystères de Londres, får extra tyngd genom att vara rotade i aktuella politiska händelser. Filmen skulle ha haft sin premiär i mars 1933 men förbjöds av nazisterna efter deras maktövertagande i januari 1933.

Efter Dr Mabuses Testamente har de ondskefulla genierna blivit allt mer fantastiska. Framför allt genom James Bond-filmerna. Dr Julius No och Ernst Stavro Blofeld har mer gemensamt med superhjälteseriernas superskurkar än med Dr Mabuse och professor Moriarty. Personligen hoppas jag på en renässans för onda genier som Dr Mabuse. Kanske inte nödvändigtvis i form av nyinspelningar av gamla filmer. Men hellre en nyinspelning av Dr Mabuses Testamente än nyinspelningar av Total Recall och Robocop.

Kommentarer

Populära inlägg